2012. december 29., szombat

A Medvegyev-interjú utóélete

A Medvegyev-interjú utóélete
 
2012. december 22. 
Két hete futótűzként terjedt el a hír, miszerint Dmitrij Medvegyev 2012. december 7-én este, az egyik orosz magántévé nyilvánossága előtt kijelentette, földönkívüliek élnek Oroszországban és egy erre hivatott titkos ügynökség kezeli a velük kapcsolatos információkat. A Reuters-től származó első értesülés szerint Medvegyev elmondta még, hogy a mindenkori elnök megválasztása után, a nukleáris indítókódokkal együtt kézhez kap két dossziét is, amelyek teljes egészében az itt tartózkodó idegenekről szóló adatokat tartalmazzák.

Másnap aztán megérkezett a tévéfelvétel is (itt megtekinthető), amelyen Oroszország korábbi elnöke, jelenlegi miniszterelnöke valóban elismeri az őt kérdező riporternek, hogy léteznek idegenek, de pontos számukat, arra hivatkozva, hogy általános pánik törne ki, nem hajlandó elárulni.

Ahogy arra számítani lehetett, alaposan megosztották a közvéleményt Medvegyev szavai. Míg egyesek fanyar poénként, az orosz politikustól megszokott groteszk viccként értékelték azt, addig mások biztosak benne, hogy Medvegyev iróniával árnyalt pókerarca valós információkat leplez.

Az interjú óta immár eltelt két hét, ám a világ vezető sajtóorgánumaiban nem igazán lehetett ennél többet hallani róla. Csakhogy a szándékosnak tűnő visszafogott médiareakció ellenére is akadt azóta néhány plusz információ, amelyeket érdemes számba venni. Lássuk tehát ezeket.

Kevesen tudják, hogy a felvételt máig nem mutatta be a világ egyetlen televíziós csatornája sem, azt kizárólag az interneten keresztül lehet megnézni. Az orosz miniszterelnök mondatai ugyanis nem a másfél órás élő stúdióbeszélgetés során hangzottak el, hanem azt követően. Ahogy az a felvételen is látszik, Medvegyev a díszletből kilépve válaszolt az őt kérdező újságíró hölgynek.

A REN-TV még december hetedikén este, szinte rögtön az interjú elkészítését követően átadta a felvételt az amerikai Reuters Hírügynökségnek, akik ugyan meg is írták belőle a rövid tényhírt, de magát a felvételt nem tették közzé. A Reuters hír alapján aztán néhány nagyobb média is beszámolt róla röviden, de a felvételt annak ellenére sem vetítette le senki, hogy másnaptól kezdve bárki számára elérhető volt a világhálón.



(A Sky News december 8-i adásának kimerevített felvétele)

Hogy vajon mi lehet ennek az oka, arra talán némi magyarázatot adhatnak a presidentialufo.com egyik írásában megjelent, egykori CIA ügynök, Chase Brandon által felidézett William Colby szavai, aki 1973 szeptembere és 1976 januárja között, tehát Nixon és Ford elnökök alatt is volt a CIA igazgatója. Miután mandátumának lejárta előtt két évvel leváltották, az egyik interjúban a következőket állította: "A CIA mindent és mindenkit a felügyelete alatt tart az elsővonalas médiában, ami, vagy aki fontos lehet."

Nos, egészen biztosak lehetünk benne, hogy a szovjet érában szocializálódott orosz politikában ez hatványozottan így működhet. Még akkor is, ha a REN-TV, egész Oroszország legnagyobb magántulajdonú médiabirodalmának egyik zászlóshajója, amely szinte egyedüliként mer olyan kínos belpolitikai ügyekkel foglalkozni, mint például az állami sajtócenzúra.

De akkor nézzük meg a hivatalos orosz reakciót. A Moscow Times nevű, angol nyelvű orosz napilap internetes kiadása szerint egyes orosz kormányzati tisztviselőket ugyancsak "feldühített", hogy a REN-TV rögzítette, majd nyilvánosságra is hozta a hivatalos riportot követő (magán)beszélgetést Medvegyev és az újságírók között. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy bárkire nézve is volt-e/lesz-e bármilyen következménye az esetnek.

Az interjút készítő riporter hölgyet egyébként úgy hívják, hogy Marianna Maksimovskaya és REN-TV egyik legfelkapottabb újságírója. Amit nem tudni, hogy vajon miért tették fel ezt a kérdést Medvegyevnek? Az egyik ukrán UFO kutató úgy véli, a kérdés, vagy a beszélgetés egy része hiányozhat, ami nélkül a választ is nehéz objektíven megítélni.

A szkeptikusok többsége viszont a miniszterelnök nevetésével látja bizonyítottnak, hogy Medvegyev csupán "poénkodott", ezért talán nem árt tisztázni, hogyan is hangzott teljes egészében az első riporteri kérdés: "A legtöbben azon a véleményen vannak, hogy az újonnan megválasztott elnöknek átadnak egy nagy halom aktát (itt kezdett el Medvegyev nevetni)...amelyeken a "Szigorúan titkos" felirat olvasható. (Medvegyev itt ismét komolyra vált) Ezek a világ sok-sok titkát tartalmazzák, és önnek is ismernie kell őket. Ilyen kérdés például, hogy látogatják-e földönkívüliek a bolygónkat?"
A Dr. Bruce Maccabee UFO kutató által elmondottak ugyanakkor talán választ adhatnak arra, hogy miért szegezték Medvegyevnek a földönkívüliek létére vonatkozó kérdést: - Még novemberben interjút készített velem valaki, aki erre irányuló kérdésemre azt felelte, a REN-TV számára készít dokumentumfilmet az UFO jelenségekről. Vagyis talán egy később bemutatásra kerülő dokumentumfilmben szerették volna használni a miniszterelnök szavait.

Paul Stonehill, aki kifejezetten az oroszországi UFO esetekre specializálódott kutató és több hosszabb UFO témájú dokumentumfilm, illetve könyv fűződik a nevéhez, szintén úgy gondolja, hogy az orosz miniszterelnök csupán tréfálkozott: - Több neves orosz, ukrán és volt FÁK-országbeli UFO kutatóval együtt magam is azon a véleményen vagyok, hogy Medvegyev csupán viccelt, amikor a földönkívüliekkel kapcsolatban nyilatkozott. Ez a fajta szarkasztikus humor nagyon közel áll az orosz miniszterelnökhöz, de majd meglátjuk az eset további fejleményeit.

Egy másik prominens orosz ufológus, Vadim Chernobrov szerint is csak mókázott Medvegyev: - Mindenképpen briliáns poén volt és remek példája annak, hogyan bújjunk ki egy konkrét kérdés elől.

Robert Fleischer, az Exopolitics Germany koordinátora viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy ahhoz képest, hogy elvileg a riporter kérdése minden előzmény nélküli volt, vagyis a miniszterelnököt váratlanul érhette, hogy ilyen témában kérdezik, a válasz rendkívül komplex, összeszedett és akkurátus lett, ami elgondolkodtató.

A Medvegyev-interjú napvilágra kerülése után, egymástól függetlenül több amerikai UFO kutató is arra hívta fel a figyelmet, hogy kísértetiesen nagy a hasonlóság az orosz miniszterelnök mostani és Ronald Reagan amerikai elnök, 1981. június 27-én, az 'E.T., a földönkívüli' című film fehér házi díszbemutatója után elhangzott szavai között.

Az esetről Steven Spielberg, a film rendezője mesélt részletesen néhány éve, aki magas rangú katonai vezetők, diplomaták és világhírű művészek mellett maga is részt vett ezen vetítésen: "Amikor vége lett a filmnek, az első sorban ülő Reagan hirtelen felugrott, majd felénk fordult. Előbb úgy tűnt, mintha számba venné, hogy kik vannak ott a szobában, majd így szólt: „Szeretném megköszönni, hogy elhoztátok az E.T.-t a Fehér Házba. Nagyon élveztük a filmet - mondta, majd újra körbenézett és így folytatta: Többen is vannak most itt ebben a szobában, akik pontosan tudják, hogy amit most a vásznon láttunk, az teljességgel igaz.” Erre hirtelen nagy nevetés tört ki a vendégek között, csak egyetlen embernek maradt teljesen komoly az arca, Ronald Reagannek, aki mintha nem is értette volna, hogy miért kezdett el körülötte mindenki kacarászni."

Ahogy annak idején Reagan bejelentésekor az a negyven ember nevetve fogadta az elnök szavait, ugyanúgy látszik, hallatszik, ahogy Medvegyev mondatai is hol harsányabb, hol pedig visszafogottabb nevetést váltanak ki a jelenlévők között.

A szkeptikusok másik fő érve az elnöki viccelődés mellett, pedig Medvegyevnek a következő mondata: "Ha többre kíváncsi, nézze meg a Men In Black című dokumentumfilmet". A nagy médiák kivétel nélkül a Will Smith főszereplésével készült hollywoodi sci-fi vígjátékról beszélnek, csakhogy létezik egy kevésbé ismert orosz dokumentumfilm, amelynek a címe ugyanúgy Men In Black és nemrég a REN-TV is levetítette, de a legnagyobb videómegosztón angol felirattal bármikor megnézhető.

Egyelőre tehát, ennyi említésre érdemes fejlemény történt az orosz miniszterelnök földönkívüliekre vonatkozó, két héttel ezelőtti kijelentése kapcsán, ugyanakkor nagyon valószínű, hogy az eset további hullámokat fog vetni, vagyis koránt sincs vége a történetnek. Állítólag egyes Európa Parlamenti képviselőket is megfogtak Medvegyev szavai, akik jövőre szeretnék felvetni a kérdést a parlament brüsszeli ülésén is. Erről egyelőre nincs bővebb információnk, de annyit ígérhetünk, hogy amit mi megtudunk, arról ön sem fog lemaradni.

Forrás:  http://ittvannak.hu

1 megjegyzés:

  1. http://global-mystery.blogspot.hu/2013/01/oroszorszag-felszolitotta-obamat.html?showComment=1359068946652

    VálaszTörlés