2014. április 8., kedd

A Kék Könyv terv


 A Kék Könyv terv (Project Blue Book), amelyet 1951-ben indítottak be, talán a legszélesebb körben ismert hivatalos vizsgálat az UFO-k ügyében.
 

A Kék Könyv terv




 Véletlen egyidejűséggel 1952-ben az UFO-észlelések egy új rekordot értek el. 1501 jelentés futott be a Légierőhöz. Szinte egy hullám söpört végig az országon. Egyre-másra érkeztek a bejelentések, többnyire igen megbízható szemtanúktól, rendőröktől, tudósoktól, pilótáktól.

Kék Könyv
A Kék Könyv terv meg csak egyre gyűjtötte az adatokat éveken keresztül, anélkül, hogy bármilyen megoldásra jutottak volna a kérdésben. Hynek 1966-ban azt javasolta, hogy egy civil tudóscsoport vizsgálja felül a Kék Könyv terv munkáját.
Februárban öt tudós találkozott. Dr. Carl Sagan, az elismert űrkutató is közöttük volt. A csoport egyhangú javaslata az volt, hogy a kormány bízzon meg különböző tudósokat az egyetemeken, akik az UFO-kérdést tudományosan vizsgálnák ki.
A Kongresszusban szintén 1966-ban voltak az első meghallgatások az UFO-król. Gerald F. Ford, a köztársasági kisebbség vezetője a Képviselőházban, volt az, aki javasolta az üggyel való foglalkozást. Ekkoriban nagyon sok észlelés volt Michiganban, Ford államában, és ő tudta, mennyire foglalkoztatja a téma az állampolgárokat.
Három UFO-szakértő is felszólalt az áprilisi kongresszusi ülésen, közöttük dr. J. Allen Hynek is. Néhány héttel később a Légierő közleményt tett közzé, miszerint egy olyan egyetemet keres, ahol előadhatná az UFO-jelentésekről szóló tudományos előadását.
Az UFO-jelentések kivizsgálásában gyakorlott tudósokat nem hagyták részt venni a tanulmány elkészítésében, mondván, nekik már úgyis kész elképzelésük van az UFO-król.
Kattints a képre a teljes mérethez!
Dr. Edward U. Condont, a boulderi Colorado Egyetem fizikusát nevezték ki a vizsgálat vezetőjének. Bár sokaknak úgy tűnt, hogy Condon is döntött már a kérdésben. Condon nem hitt a földönkívüliekben, és nem is csinált ebből titkot. Azt nyilatkozta az újságokban, hogy az ő véleménye szerint más bolygókon nincs élet, és idegen űrhajók sem látogattak a Földre.
Sok tudós, mivel elégedetlen volt ezzel a beszűkült viselkedésmóddal, elhagyta a csoportot, még mielőtt a végső jelentés elkészült volna 1969-ben. Annak ellenére, hogy Condon stábja sok esetre azt írta, hogy “azonosíthatatlan”, a jelentésben nem kérték a kormányt további vizsgálatok indítására az UFO-kérdésben.
A Condon-jelentés hatására a Légierő lezárta a Kék Könyv aktáit. Sokan azonban úgy gondolják, hogy a kormány tovább folytatta az UFO-kutatást, sőt még ma is folyik, titokban, talán a CIA-n keresztül.
Sok tudós hiányolta a Condon-vizsgálatból a tudományosságot, a tárgyilagos viselkedést, a bizonyítékok alaposabb vizsgálatát, és az általános alaposságot.

Rejtélyek szigete

http://rejtelyekszigete.com/ufo-k-es-foldonkivuliek/kek-konyv-terv/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése